Komende Concerten

Het Nieuwe Mannheim Koor & Orkest

Komende concerten

Vrijdag 16 maart 20:15 — Dominicuskerk, Amsterdam
Zondag 18 maart 15:30 — Stadsgehoorzaal, Leiden

Programma ‘Exiles & Emigrés’

Britten — Sinfonia da Requiem (1940)
Korngold — Vioolconcert (1945), met Lisa Jacobs
Rachmaninoff — Symfonische dansen (1940)

 

Lustrumjaar 2018

In 2018 jubileert het Nieuwe Mannheim Koor en Orkest en dat we vieren met een groot lustrumproject: een drieluik van concertreeksen rondom de componist Benjamin Britten en het thema oorlog.
We vangen aan met een orkestprogramma (zie boven). Daarna volgt een koorprogramma (later meer informatie). In oktober voeren we in de Hooglandse kerk te Leiden het orgelconcert van Hendrik Andriessen uit en de climax van dit lustrumproject: Brittens War Requiem.

 

Historie

In januari 2017 heeft het Nieuwe Mannheim Koor en Orkest een zeer succesvol project uitgevoerd. In een volle Stadsgehoorzaal in Leiden werd de indrukwekkende Negende Symfonie van Beethoven uitgevoerd, voorafgegaan aan het prachtige Stabat Mater van Szymanowski, gezongen in het originele Pools.

In oktober 2017 concerteerde het Nieuwe Mannheim Koor en Orkest in een overvolle Geertekerk (Utrecht) en Marekerk (Leiden). Het orkest opende met Brahms’ Variaties op een thema van Haydn en Schuberts Fantasie in f. Na de pauze volgde het fenomenale Requiem van Mozart.

In mei 2016 heeft het Nieuwe Mannheim Koor en Orkest het programma ‘Resounding Memories’ uitgevoerd. In dit Britse programma kwamen zowel het koor als het orkest uitgebreid aan bod. Het orkest bracht het prachtige ‘Fantasia on a theme by Thomas Tallis’ van Vaughan Williams ten gehore, gecombineerd met het relatief onbekende ‘Fantasia on a theme of Corelli’ van Michael Tippett. Als tuttistuk werd gekozen voor het indrukwekkende ‘The ways of Zion do mourn’, geschreven door Georg Friedrich Händel.

In 2015 heeft het Nieuwe Mannheim Koor en Orkest een drietal verschillende programma’s uitgevoerd. In mei waren Schuberts 8e symphonie en Mozarts Mis in C Klein geprogrammeerd in zowel Utrecht als Leiden. In het najaar scheidden de wegen van koor en orkest zich tijdelijk: in oktober speelde het orkest de Negende Symfonie van Dvořák (‘Uit de Nieuwe Wereld’) en het vioolconcert van Brahms, met Rosanne Philippens als solist. In december was het daarna de beurt aan het koor: op 23 december werd in Leiden een prachtig (kerst-)concert gegeven, met werken van o.a. Brahms en Bruckner.