Biografie

Het Nieuwe Mannheim Orkest

Het Nieuwe Mannheim Orkest
Het Nieuwe Mannheim Orkest (kortweg ‘Mannheim’) is een jong, dynamisch projectorkest dat opereert op hoog niveau. De leden zijn goede amateurs, conservatoriumstudenten of professionele musici uit de regio Den Haag. De kracht van Mannheim ligt in zijn snelheid: met slechts een paar repetities weet het orkest in korte tijd een niveau te bereiken waarop iedereen op de toppen van zijn kunnen presteert. Hierdoor wordt het repertoire met passie en urgentie gebracht en houden alle deelnemers een frisse kijk op de muziek.

Per jaar heeft Mannheim meestal twee projecten, met wisselende bezetting. Het repertoire is vaak uit de klassieke periode of de late barok,  maar ook romantisch en modern werk wordt niet geschuwd.

1777
Halverwege de achttiende eeuw ontstond in het Duitse Mannheim, aan het hof van Karel Theodoor van Beieren, een rijke muzikale traditie. Componisten en musici maakten muziek op de grens tussen barok en klassiek: de Mannheimse school. Het Mannheimse hoforkest behoorde tot de beste van dat moment. Mozart was bij zijn bezoek in 1777 erg onder de indruk van dit orkest en de muzikale vernieuwingen die het te berde bracht. Hij is een van de vele componisten die door dit orkest is beïnvloed.
1994
Het originele Nieuwe Mannheim Orkest werd door Quentin Clare in 1994 opgericht in Birmingham om collega-studenten van het conservatorium de kans te geven podiumervaring op te doen. In de vier jaar die volgden gaf de groep bijna 30 concerten, met repertoire van Bach & Händel, Beethoven, Mendelssohn & Schubert en componisten als Britten, Stravinsky, Strauss en Schönberg.

2008
Tien jaar na het laatste concert van het Nieuwe Mannheim Orkest maakte het vernieuwde Mannheim Koor en Orkest zijn opwachting – toen nog bestaande uit een orkest met koor. Het heroprichtingsproject met het Requiem van Mozart en de vierde symfonie van Krommer was een groot succes. Sindsdien doet Mannheim jaarlijks een of meerdere projecten, waarbij op hoog niveau en met groot plezier wordt gemusiceerd. Later is Mannheim doorgegaan zonder koor en is het orkest omgedoopt tot Het Nieuwe Mannheim Orkest.

Couleur Vocale
Het amateurkoor Couleur Vocale, opgericht door en voor oud-leden van het Leids Studenten Koor en Orkest Colllegium Musicum, hield in 2009 op te bestaan. Het Nieuwe Mannheim Koor bood ruimte aan de oud-leden van Couleur Vocale.  De Stichting Couleur Vocale is opgegaan in de Stichting Nieuwe Mannheim Muziekprojecten.